Hunden er en jeger

Uansett hvor stor eller liten hund du har, må du huske at den har jaktinstinkter. Hvor sterke disse instinktene er, varierer litt etter hunderase, men alle hunder er potensielle jegere. De kan jakte mus og fugler, eller de kan gå til angrep på større dyr. Derfor er det veldig viktig å overholde båndtvangen, og alltid ha kontroll på hunden når du er ute på tur med den. Du må alltid vite hvor hunden er, og sørge for at den ikke skader fugler, reir eller ville dyr. Ikke anta at du har kontroll over hunden og kan kalle den tilbake når du vil, for hvis hundens instinkter slår til, vil den ikke adlyde deg, uansett hvor lydig hunden er til vanlig. Dyr som til vanlige er Barnevennlige hunder kan drepe dyr, fugleunger og knuse egg og reir. Selv om den ikke dreper dyr, kan den skade dem, eller føre til at elg og rådyr spontanaborterer. Som hundeeier har du et veldig stort ansvar for å beskytte andre dyr.

Hund og husdyr

Hunder kan også drepe husdyr, til stor fortvilelse for bøndene. Hvert år blir mange lam revet i hjel av hund, sauer blir bitt eller jaget på flukt, og det hender dyr til og med blir jaget utover stup og dør. Du kan ta med hunden på kurs for å lære den å unngå husdyr, men du må alltid ha kontroll på hunden når du er i nærheten av husdyr.

Hunden kan selv bli skadet

Tenk også på at andre dyr tenker på hunden som et rovdyr. Elg kan drepe hunder dersom de føler seg truet. Det samme gjelder for kyr. En ku som forsvarer kalven sin kan med enkelhet sparke i hjel en hund, uansett hundens størrelse. Kyr som forsvarer kalven sin kan også drepe mennesker, derfor må du ikke prøve å gå mellom hunden og kua for å hjelpe hunden. Det aller beste du kan gjøre, er å unngå at en konfrontasjon oppstår.