Hund på tur, aldri sur!

Noe av det beste med å ha en egen hund er at det blir så mye lettere å komme seg ut i naturen, noe som er bra for både kropp og sjel! Har du ikke vaskekte skog i nærheten er det ingen grunn til å fortvile, din firbente venn er like glad i parken eller en tur langs sjøen. Det viktigste er at dere kommer dere ut, for når du har hund så er det ikke snakk om at du bare kan velge å sitte inne hele dagen. Ulike hunderaser har ulike krav til aktivitet og mosjonering, men som en tommelfingerregel må de fleste ut minimum tre ganger om dagen for å gjøre fra seg, i tillegg til at de burde få en eller flere lengre turer.

Så hva om det regner sidelengs med lyn og torden? Ingen fare. Så lenge hunden vanligvis luftes tilstrekkelig, gjør det ingenting om du hopper over turen når været er på sitt verste. Mest sannsynlig er hunden like lite interessert i å gå ut i det dårlige været som det du er. Men pass på at den får gjort fra seg, enten det nå blir rett uten for døren eller dere finner en løsning innendørs. Det er heller ikke sikkert det egner seg å ta med hunden på alle slags turer, da det fort kan bli langt og slitsomt for hunden å gå. Selv om det er lettvint å for eksempel slå sammen lufteturen til hunden med turen til butikken, må du huske at det faktisk er ulovlig å sette fra seg hunden sin utenfor butikken. Dette er først og fremst for hundens sikkerhet, da den risikerer å bli stjålet, eller den kan bli usikker og angripe noen som kommer bort for å hilse, i en situasjon der den vanligvis heller kunne trukket seg unna.

Når du går tur med hunden er det også viktig å huske at det ikke bare er mosjon eller en tur ut å do for hunden. Den benytter anledningen til å lukte seg igjennom hele nabolaget, og det kan egentlig sammenlignes med at du sitter hjemme og surfer gjennom nettavisene. Hunden vil helst lukte og undersøke så mye som mulig på veien. Det er med andre ord ingen grunn til å stresse seg gjennom turen, og du kan godt ta den i et behagelig tempo. Hvis hunden kunne velge, ville den faktisk mye heller snust seg rolig gjennom turen, fremfor å jogge gjennom skogen. Hvis turen blir for slitsom eller stressende for hunden, kan den ende opp med å være mer urolig og vanskelig enn den var før dere gikk ut.

Hunder som får for lite tur kan ende opp med dårlig helse, eller problematisk adferd som kommer av kjedsomhet. Dette gjelder ikke bare såkalte brukshunder, som ofte er svært aktive raser med mye energi som trenger utløp, det gjelder også de små leilighetshundene som mops og chihuahua. Hvis du synes det er vanskelig å komme seg ut alene, eller har en hund som krever veldig mye stimulering, finnes det heldigvis flere hundeeiere i samme båt. Via sosiale medier kan man komme i kontakt med både nye turvenner eller etablerte klubber, som arrangerer både treninger og turer for sine medlemmer. Et annet alternativ er å spørre om noen kan lufte hunden for deg. Det er mange hundeelskere som av ulike grunner ikke kan eie en egen hund, men som mer enn gjerne tilbringer tid med andres hunder!