Barnevennlige hunder

Alle som har vokst opp med hund, vet at barn kan få utrolig stor glede ut av et kjæledyr. Men med over 450 raser i veden, og utallige blandingshunder, er det ikke så lett å vite hvilken hund som passer best inn i familien. Ulike raser har ulike behov, knyttet til både aktivisering og til hvor godt de går overens med små barn. På samme måte har ulike familier ulike forutsetninger når det kommer til plass i hjemmet og tilgang til natur. Hvis man skaffer seg en hund som primært er til barna i familien, kan det også lønne seg å tenke over størrelsen på hunden, slik at man går for en størrelse på hunden som barnet klarer å håndtere når det kommer til trening og lek. Her finner du et utvalg av hunderaser, som kan passe for forskjellige familier.

Mops

Hvis familien ikke er av den mest aktive sorten, kan en mops være et veldig godt valg. Den er rett og slett litt bedagelig anlagt, men det betyr ikke at den ikke er intelligent og leken! Den er nemlig tøffere enn den ser ut, og elsker å være i sentrum for oppmerksomhet, så du kan gjerne lære den triks gjennom lek og aktivitet. Pelsen er kort og lettstelt, så den trenger kun et bad ved behov, dermed er den også ideell for familier som ikke har god tid til pelsstell.

Labrador retriever

Dette er en av verdens mest populære hunderaser, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. De blir ofte brukt som førerhunder for blinde eller som terapihunder fordi de har et svært balansert temperament. På den ene siden er de energiske og lærevillige, og på den andre siden er de vennlige og kjærlige. Selv om labrador retriever kan virke rolig og sindig, krever de en del aktivitet for å få nok fysisk og mental stimuli. Hvis familien for eksempel er glad å oppholde seg ved vannet, er det perfekt for retrieveren. Den har både poter, hale og pels som er tilpasset svømming, og er veldig glad i å leke i vannet. Dette er imidlertid også en av de større rasene, og selv om den er liten og søt som valp så blir den veldig fort større og sterkere.

Toller duck retriever

For deg som vil ha lynnet og energien til en Labrador Retriever, men er litt skeptisk på størrelsen, så er toller et veldig godt alternativ. I likhet med labradoren er den intelligent, energisk og lærevillig, men den blir ikke på langt nær like stor. Dette gjør at den går veldig godt sammen med barn størrelsesmessig, og egner seg kanskje bedre enn labradoren dersom det er barnet som i hovedsak skal stå for trening og lufting av hunden.

Coton de tulear

Denne passer nok best for familier med litt større barn, da den fort kan bli skvetten og nervøs om den utsettes for mye høy og uberegnelig lyd, spesielt som valp. Utover det er det en søt liten selskapshund, som på grunn av sin mye pels også er kjent som bomullshund. I likhet med labrador retriever blir også bomullshunden mye brukt som terapihund, da de er svært hengivne og sosiale av seg. Pelsen trenger regelmessig børsting og er naturlig veldig lang, så den skal ikke klippes.

Bichon havanais

Den er liten, kosete og lydig, men det beste er kanskje at den er allergivennlig! Ikke alle barn har muligheten til å bo sammen med dyr grunnet allergi, og da er det fint at det finnes allergivennlige alternativer. Til gjengjeld krever pelsen en del stell, da grunnen til at den er allergivennlig er at den ikke røyter, og døde hår bli bare hengende igjen i pelsen. Havanaisen har et stort behov for menneskelig kontakt, og kommer også godt overens med andre dyr.